Διαγωνισμός RE-START: Καινοτόμες Ιδέες για την Κυκλική Οικονομία και τη Βιωσιμότητα

Σε έναν κόσμο όπου η βιωσιμότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση γίνονται ολοένα και ποιο σημαντικές, νέοι επιχειρηματίες παρουσιάζουν καινοτόμες κυκλικές επιχειρηματικές ιδέες. Κατά τη διάρκεια του RE-START που διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου 2023, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις κυκλικές επιχειρηματικές τους ιδέες, προωθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με απώτερο στόχο την προώθηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

 

Το Ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενο Erasmus + έργο RE-START συμβάλλει στη νέα βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ και επιδιώκει να καθοδηγήσει φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους ΑΕΙ και πιθανούς επιχειρηματίες στην ανάπτυξη κυκλικών επιχειρήσεων και τη μετατροπή των υπαρχουσών επιχειρηματικών τους ιδεών σε βιώσιμα μοντέλα. Αυτά τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα περιλαμβάνουν στρατηγικές όπως η μείωση των αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση πόρων, η ανακύκλωση, η ανάκτηση υλικών και η αναγέννηση των προϊόντων.

 

Ένα ευρύ φάσμα ατόμων συμμετείχε στον διαγωνισμό RE-START, καθένας συνεισφέροντας με την ξεχωριστή και δημιουργική ιδέα του. Στην εκδήλωση διαγωνίστηκαν 13 άτομα από διάφορα γνωστικά πεδία με επιχειρηματικές ιδέες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, αναδεικνύοντας  το δυναμικό πνεύμα της βιωσιμότητας και της επιχειρηματικότητας. Επιδεικνύοντας τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα της εμπειρίας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο διαγωνισμός προσέλκυσε διάφορους συμμετέχοντες, από φιλόδοξους φοιτητές έως δυνητικούς νεοφυείς επιχειρηματίες. Οι συμμετοχές ανέδειξαν το ευρύ φάσμα εφαρμογών της κυκλικής οικονομίας και κυμάνθηκαν από επιχειρηματικές ιδέες σε αρχικό στάδιο έως πιο εμπεριστατωμένες – ολοκληρωμένες επιχειρηματικές ιδέες.

 

Ο διαγωνισμός έγινε ακόμη πιο συναρπαστικός με την παρουσία ενός εξαιρετικού πάνελ κριτών. Κάθε κριτής έφερε μια πλούσια εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα και την επιχειρηματικότητα. Η γνώση και η εμπειρία τους διασφάλισαν μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των παρουσιασθέντων ιδεών ως προς την προοπτική τους στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο.

 

Μετά από 3 ώρες γεμάτες καινοτόμες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, 6 εξαιρετικές ιδέες αναδείχθηκαν ως οι νικητήριες, μεταξύ των οποίων μία κέρδισε το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού RE-START. Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες όχι μόνο ενσάρκωσαν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αλλά ανέδειξαν και το δυναμικό θετικό αντίκτυπο τους στον πραγματικό κόσμο. Ο μεγάλος νικητής έλαβε χρηματική υποστήριξη, δωρεάν μαθήματα και καθοδήγηση για να μετατρέψει την κυκλική επιχειρηματική ιδέα του σε μια ευημερούσα κυκλική επιχείρηση, ενώ οι υπόλοιποι 5 νικητές έλαβαν δωρεάν καθοδήγηση από έμπειρους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς. Ο διαγωνισμός όχι μόνο παρείχε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν, προωθώντας ένα πνεύμα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αλλά προσέφερε επίσης ευκαιρίες δικτύωσης για να συνδεθούν με επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την κυκλική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

 

Όλοι οι νικητές με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού απέκτησαν υποστήριξη για να μετατρέψουν το όραμα τους σε μια ακμάζουσα κυκλική επιχείρηση. Αυτός ο διαγωνισμός δεν υπηρέτησε μόνο ως μέσο ανάπτυξης δημιουργικών ιδεών, αλλά υπήρξε και μια εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης με πιθανούς επενδυτές για όλους τους διαγωνιζόμενους και μια εφαλτήριο προς ένα πιο βιώσιμο και κυκλικό μέλλον.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. 2021-1-CY01-KA220-HED-000032155

Copyright © 2022 RE-START. All Rights Reserved

Powered by Innovation Hive